WAT IS TRIAL RIJDEN

Trial is een behendigheid sport waar vooral  evenwicht heel belangrijk is. Trial kan zowel beoefend worden op een fiets, motor of andere voertuigen. De bedoeling is om foutloos parcours af te leggen. Tijdens een wedstrijd worden er meestal 3 of 4 ronden gereden van elk een 6 tot 12 non-stops.

Bij fiets en motor trial komt het erop neer om de hindernissen te passeren, in de sectie of non-stop, zonder een voet aan de grond te zetten. Bij het plaatsen van één of meerdere voeten, stilstaan, vallen, achteruit rijden terwijl gesteund, buiten de sectie rijden,.. worden er strafpunten toegekend. De winnaar is wie de minste strafpunten heeft op het einde van de wedstrijd.

Per regio of land kunnen de wedstrijdregels enigszins anders zijn, maar meestal komt het erop neer dat de deelnemers in verschillende categorieën opgedeeld worden volgens ervaring en leeftijd. In West-Vlaanderen bijvoorbeeld zijn er bij de motoren 4 categorieën: Inters (geel), Nationalen (rood), Gentlemen (+40) /Juniors (tot 40) (wit) en de Recreanten (+40) / Nieuwelingen (tot 40) (groen).
In 2020 werd er nog een vijfde categorie toegevoegd waar absolute beginners zich kunnen inwerken, maar van deze wordt geen klassement bijgehouden.
Voor elke categorie is er een andere weg doorheen de non-stop afhankelijk van de moeilijkheidsgraad.

Op internationaal vlak zijn bij de motoren vooral de Spanjaarden goed vertegenwoordigd in de top. Het zal niet toevallig zijn dat ook veel motoren fabrikanten dezelfde afkomst hebben.
Het is zeker de moeite om eens een wedstrijd mee te maken, de toprijders maken er een echt spektakel van, het zijn ware evenwicht kunstenaars. Meestal zijn ze heel jong beginnen rijden want dit vraagt jaren training en ervaring.
Niet voor niets wordt trial ook wel het ballet van de motorsport genoemd.

Als motorrijder kan trial ook een goede manier zijn om je rijvaardigheden op te krikken. Met een trialmotor leer je rijden op alle soorten terreinen in diverse en zelf extreme omstandigheden. Deze ervaring komt zeker van pas in het dagelijks verkeer, zodat je veiliger de weg op kan. Remtechniek, evenwicht, acceleratie,… het komt allemaal aanbod en vraagt heel wat tijd om het onder de knie te krijgen. Het is niet aanbevolen om een noodstop aan te leren op de openbare weg met een 10-tonner in je kielzog.
Ook jonge bestuurders die pas hun rijbewijs hebben, kunnen veel rij-technieken aanleren op een trial motor op het terrein.
Personen die eens willen kennismaken met het trialrijden of overwegen zelf een trialmotor aan te schaffen nemen best een contact met een club of organisatie, waar je terecht kan voor een introductie of een begeleiding.

trialsportclub lichtervelde regio West-Vlaanderen

Stoppie Trial Fun

trial maaskant  regio Limburg

motobecane-trialclub oldtimer trial Aywaille

trialclub Leuven